Buscoach Sporting Charleroi

Buscoach

Michaël Mathot – Coördinator / Community Manager

Wij hebben het project "buscoach" opgestart om de supporters van Sporting Charleroi te begeleiden.

Wanneer wij verplaatsingen uitvoeren met de verplichte combiregeling, zijn er immers steeds meer supportersbussen en moeilijkheden om de supporters in een bus onder controle te houden.

Er zijn problemen met alcohol, druggebruik ... We ondervinden ook problemen op stopplaatsen waar diefstallen gepleegd worden in de snackbars, in de shops ... Omdat de supporters een glas op hebben, willen ze soms vechten met hun spitsbroeders of met supporters van een andere club wanneer zij die tegenkomen.

Maar er zijn regels die niet per se door alle supporters gekend zijn. Ik denk dus dat de opleiding van buscoach zeker uitgebreid kan worden naar andere voetbalclubs in de verschillende afdelingen.

Mieke Versschraegen - Buscoach

Mijn taak begint bij het opnemen van de reservaties van alle leden die mee op verplaatsing gaan.

De tickets moeten opgehaald worden. Vaak gaat het om een combiregeling.

Ook moet er gezorgd worden voor drank en voedsel op de bus.

Er wordt veel gedronken op de bus zelf. Dat moeten we kunnen beheersen. Dat probeer ik zo veel mogelijk met mijn leden te doen. De opleiding “eerste hulp” is ook heel interessant. Op een bus of op een stopplaats kan er van alles gebeuren.

Zelfverdediging komt ook van pas. Vaak wordt er gedronken waardoor er zich soms moeilijke situaties voordoen. Als we die kunnen beheersen, zijn we goed bezig.

Ik denk dat alles met respect te maken heeft. Zij hebben veel respect voor mij, maar ik ook voor hen. Ook al zijn ze dronken. Als er een situatie is, moeten we psychologisch zijn. Het is belangrijk dat we de mensen niet opjagen. Het is beter om te proberen de situatie te beheersen en kalm te blijven.

Frédéric Bauduin - Supporter

Ik denk dat de buscoach er is om problemen te vermijden. Laten we trots zijn op onze club: Sporting Charleroi! Wij zijn de eersten die dit verhaal van buscoach lanceren. Ik hoop dat het op internationaal vlak een verplichting zal worden, want het is van heel groot belang, vooral voor de veiligheid.

Dank aan:

De voetbalcel van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken voor het oprichten en financieren van het Jo Vanheckefonds.

De Koning Boudewijnstichting voor het beheren van het fonds.

Evy Cosemans voor de opnames & montage.

Christian-Michel Joiris voor de animatie & grafiek.

Sporting de Charleroi, zijn supporters en fancoaching Charleroi.