Eerste nieuwe eID uitgereikt in Lokeren (15 januari 2020)
Op dinsdag 14 januari 2020 hebben burgemeester Filip Anthuenis van de stad Lokeren en Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem de eerste nieuwe eID uitgereikt.
De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een nieuwe lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Op die manier voldoet de nieuwe eID aan de strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De nieuwe kaart is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.
Enkele belangrijke wijzigingen:
- De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen.
De integratie van vingerafdrukken ligt in lijn met de Europese Verordening 2019/1157 van 20 juni 2019 die de lidstaten verplicht vingerafdrukken op te nemen op hun identiteitskaarten. - De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
- Een geperforeerd beeld van de foto is terug te vinden op de achterkant van de kaart.
- De contact chip staat op de achterkant van de kaart waardoor de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet gestopt worden.
- Als nationaliteit wordt niet langer “BELG” maar “BEL” vermeld, conform de ICAO-regels.
- De kaart heeft een andere tint van kleuren.
Lokeren gaat als eerste van start met het proefproject. De komende weken zullen ook volgende gemeenten deelnemen aan het proefproject en dus nieuwe kaarten beginnen uitreiken:
Sint-Genesius-Rode, Waasmunster, Aalst, Wichelen, Lievegem, Oostende, Merelbeke, Berlare, Geraardsbergen, Denderleeuw, Gavere, Wetteren, Sint-Lievens-Houtem, Leuven, Aat, Charleroi, Frameries, Saint-Ghislain, Colfontaine, Leuze, Komen-Waasten, Sint-Lambrechts-Woluwe, Eupen, Doornik en Brussel.
Afhankelijk van de evaluatie van het proefproject, zullen alle andere Belgische gemeenten vanaf maart starten met het uitreiken van de nieuwe eID.
De huidige eID-kaarten die in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, …
De burger hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang hij zijn oude kaart nog heeft en deze nog geldig is. Hij zal op het einde van de geldigheidsperiode van zijn kaart een oproepingsbrief in de bus ontvangen om zijn oude kaart te komen vervangen.