Niveau S, for a better Society: samen tegen malafide netwerken

FOD Binnenlandse Zaken en Vias Institute organiseren voor de eerste keer groot evenement rond ondermijning van onze maatschappelijke structuren

Wordt onze samenleving ondermijnd door criminaliteit? Worden onze sociale structuren verzwakt door malafide netwerken? Welke innovatieve technologie kan ons helpen het kat-en-muisspel met de onderwereld te winnen? Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon vraagt FOD Binnenlandse Zaken en Vias Institute technologische oplossingen aan te bieden in de strijd tegen criminele netwerken. Morgen brengt hij daarrond een werkbezoek aan Nederland. Welkom in Niveau S.

viasMinister van Binnenlandse zaken Jan Jambon: “Criminelen opereren lang niet alleen in de onderwereld. Je komt hen ook vermomd tegen in de ‘nette’ bovenwereld. Ze openen bijvoorbeeld winkels of kopen vastgoed om hun misdaadgeld op een slimme manier wit te wassen. Op die manier ontwrichten ze ons sociaal weefsel en maken ze onze samenleving kapot. Door in de te zetten op technologie kunnen we hen sneller op het spoor komen, ontmaskeren en schaakmat zetten. Daarom organiseer ik eind december het evenement Niveau S.”

Innovatiewedstrijd Niveau S

Op 19 en 20 december moet deze vraag van de minister uitmonden in Niveau S, een groot evenement rond technologische opties in de strijd tegen criminele netwerken. Om geen enkele technologische oplossing over het hoofd te zien, lanceren we vandaag een grote innovatiewedstrijd.

Alle start ups, bedrijven, individuen, scholen, overheidsinstellingen, … krijgen tot 18 november om hun innovatief en disruptief veiligheidsproject in te sturen. Vanaf 25 november 2018 selecteert onze jury 15 kandidaten. Die mogen op de innovatiebeurs in Niveau S hun idee aan het grote publiek voorstellen. Begin december selecteert de jury 5 finalisten. Zij mogen hun project in Niveau S aan de absolute top in het veiligheidswezen pitchen. De winnaar krijgt een intensief begeleidingstraject.

Peter Hinssen

De oproep wordt vandaag gelanceerd door onze juryvoorzitter Peter Hinssen. Hij helpt bedrijven om zich op de wereld van morgen voor te bereiden. Daarbij kijkt hij vooral naar nieuwe technologieën. Kortom, Peter Hinssen is een autoriteit in het veld van disruptieve technologieën.

Bekijk zijn videoboodschap op www.niveau-s.be (online vanaf dinsdagochtend).

Samenwerking Vias Institute en TNO (Nederland)

Tijdens het werkbezoek wordt ook een samenwerkingsakkoord tussen het Belgische expertisecentrum Vias Institute en het Nederlandse TNO (Nederlandse organisatie voor toegepast Natuurwetenschappelijk onderzoek) getekend.

Vias Institute zal maar liefst € 100.000 euro per jaar investeren in de samenwerking. Zo moet België samen met Nederland één van de pioniers worden in de technologische innovatie van het veiligheidswezen.

Wat is Niveau S ?

Niveau S, met de S van Security, Safety en Society, staat voor het ideaalbeeld van een ultiem veilige maatschappij zonder criminaliteit. Hier brengt disruptieve technologie rust en veiligheid. Het staat voor een maatschappij waarin mens en technologie samen sterk staan tegen malafide netwerken en ontwrichtingen. Niveau S staat in schril contrast met Niveau 4, waarbij de malafide dreiging en infiltratie van onze maatschappelijke weefsels zo groot is dat militairen op straat patrouilleren en steden in lock down gaan.

Hoe werkt Niveau S ?

Op 19 en 20 december 2018 nodigen de FOD Binnenlandse Zaken en Vias institute nationale en internationale topexperten uit om het probleem van ondermijning en ontwrichting te bespreken. Daarbij ligt de focus op drie grote domeinen:

  • Kennis. Waar staat België met de inzet van technologische innovaties in ons veiligheidssysteem? Tijdens een plenair deel bespreken specialisten hoe technologie en samenwerking tot een veiligere maatschappij kunnen bijdragen. Daarbij kijken we ook naar het buitenland.
  • Mensen. Niveau S bereiken is enkel mogelijk mits de inzet van de juiste mensen. Met een grote jobbeurs wil Niveau S nieuwe innovators en disruptors in contact brengen met publieke en private diensten die instaan voor onze veiligheid. Dit wordt niet zomaar een jobbeurs: via een fast track systeem willen verschillende bedrijven nog dezelfde dag talent én ervaring aanwerven.
  • Disruptieve technologie. Het is 2018. Technologie valt niet meer weg te denken uit ons leven. Die technologie maakt ons leven makkelijker, maar wordt zelden gebruikt om het ook veiliger te maken. FOD Binnenlandse zaken en Vias institute koppelen het congres daarom aan een innovatiebeurs. Tijdens een innovatiewedstrijd vragen we iedereen naar de technologische mogelijkheden die ons samen leven kunnen verrijken. Wij zorgen ervoor dat die allernieuwste ideeën en concepten aan toplui uit de politiek, bedrijfs- en veiligheidswereld kunnen worden voorgesteld.

Maarten Swinnen, woordvoerder safety and security Vias Institute: “Om in Niveau S te komen hebben we een cocktail van innovatieve kennis, technologie en mensen nodig als tegengif tegen de sluipende ondermijning. Technologische innovaties worden in het buitenland al volop gebruikt om tot een veiligere samenleving te komen. Ook België moet dat kunnen. Dit tweedaags event is geen eindpunt, maar de start van een nieuwe manier om met veiligheid en innovatieve technologie om te gaan. We willen van België een voortrekker maken en zetten dus niet alleen in op het evenement, maar koppelen er voor het eerst ook een jobbeurs en innovatiewedstrijd aan vast.”

Waar en Wanneer?

Niveau S wordt op 19 en 20 december georganiseerd. Het evenement gaat door in Square Brussels (Kunstberg).

Meer info

Op de website www.niveau-s.be

Of per telefoon naar Vias Institute. U kan Maarten Swinnen (woordvoerder Safety and Security) bereiken op het nummer 0477 77 04 62.

Hij zal op 16 oktober ook aanwezig zijn tijdens het werkbezoek van minister Jan Jambon aan Nederland.

niveau S