FOD Binnenlandse Zaken lanceert de 14-daagse van de Veiligheid 2016 met als thema “Elke seconde telt!

‘Elke seconde telt’, dat is het thema van de 14-daagse van de veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken die dit jaar doorgaat van 10 tot 25 september.

14 dagen lang sensibiliseert Binnenlandse zaken samen met de brandweer de burger voor meer brandveiligheid. Want als er brand ontstaat in huis, telt elke seconde letterlijk. Je hebt dan 3 minuten om veilig buiten te geraken. In die 3 minuten moet je: de brand ontdekken, met je gezin snel buiten geraken en de 112 bellen.  En Belgen zijn daar onvoldoende van op de hoogte.

De cijfers

In 2015 eisten woningbranden in ons land minstens 57 doden, waarvan 26 vrouwen en 31 mannen. 33 stierven in Wallonië, 2 in Brussel en 22 in Vlaanderen. 40% van de slachtoffers viel ’s nachts. Van de 57 slachtoffers waren er 11 jonger dan 12 jaar. Dit wil dus zeggen: 1 op de 5 doden in 2015 is een kind, wat een verdubbeling is tegenover 2014.

En daarmee doen we het slechter dan in onze buurlanden, weten we uit cijfers van 2014. Toen telden we 5 doden per miljoen inwoners. In Nederland waren dat er 2,3 personen per miljoen inwoners, in Duitsland 4,6.

De cijfers van 2016 zijn nog slechter. In de eerste helft van 2016 (tot eind augustus) vielen al minstens 50 doden.

Tenslotte weten we uit een gezamenlijk onderzoek met ANPI van 2014 dat:

  • 1 op 3 Belgen nooit aan brandveiligheid denkt,
  • 1 op 10 Belgen een rookmelder niet belangrijk vindt
  • en 4 op 10 Belgen die wel rookmelders hebben, ze niet onderhouden.

Philip Willekens, directeur-generaal Veiligheid en Preventie: ”De Belg denkt te weinig na over zijn brandveiligheid. Nochtans is het eenvoudig. Er zijn maar 5 richtlijnen die we moeten kennen:

  1. Plaats voldoende rookmelders,
  2. test ze iedere maand,
  3. ken je vluchtplan,
  4. vlucht,
  5. blijf buiten en bel 112!

En die richtlijnen willen we met onze 14-daagse weer extra in de kijker zetten.”

Rookmelders redden levens

Als er ’s nachts brand uitbreekt, maak je geen kans om wakker te worden. Rook bevat het kleur- en reukloze gas koolstofmonoxide, dat je net in een diepere slaap brengt. Bovendien ruik je niets als je slaapt. Op wie kan je dan wel vertrouwen om je te wekken als er brand uitbreekt? Op de rookmelder. Zodra deze verbrandingsrook waarneemt, slaat hij alarm via een luide sirene. Zo kan je met je gezin tijdig de woning verlaten en de brandweer verwittigen.

Enkele tips:

  • Kies bij voorkeur rookmelders met een 10-jarige batterij.
  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.
  • Plaats in elke kamer een rookmelder.
  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.
  • Kies voor gekoppelde rookmelders in grotere woningen zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.
  • Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
  • Hou je rookmelders stofvrij.
  • Vervang de rookmelders om de 10 jaar.

Uit studies is gebleken dat slapende kinderen het geluidssignaal van een rookmelder minder goed kunnen horen. Daarom is het zeker aangewezen om in de kinderkamers ook een rookmelder te hangen.

Met een ingeoefend vluchtplan raak je weg

Uit je diepe slaap worden gewekt door een rookmelder en snel en efficiënt buiten geraken met heel je gezin is niet vanzelfsprekend. Denk daarom nu al na over een mogelijk vluchtplan en oefen het alvast met iedereen.

Dit moet je weten:

  • Bespreek vooraf wat jullie gaan doen als er een rookmelder afgaat. Besef dat branden zeer snel gaan en dat je weinig tijd hebt. Het is dus belangrijk om voorbereid te zijn.
  • Steek de sleutel op de deur of leg of hang deze in buurt ervan.
  • Houd de vluchtroute, de trappen en de gangen vrij van spullen en fietsen.
  • Sluit zoveel mogelijk deuren op de weg naar buiten. Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof.
  • Verzamel buiten op een vooraf afgesproken plaats.
  • Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de brandweer via het gratis nummer 112.
  • Ga vooraf ook na welke alternatieve vluchtroute je hebt. Dit kan een buitentrap of een toegangsterras zijn.
  • Heb je geen vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.

Belangrijk is dat je de verschillende stappen overloopt met al je gezinsleden. Brandveiligheid is immers de verantwoordelijkheid van iedereen.

Kinderen zijn de beste ambassadeur

Omdat kinderen de volwassenen zijn van de toekomst is het belangrijk om hen nu al te betrekken bij brandveiligheid en hen de goede gewoontes aan te leren. Het zijn ook de beste ambassadeurs voor hun volwassenen gezinsleden. Daarom hebben we voor deze 14daagse een heleboel materiaal gemaakt dat hen zal aanspreken: enkele digitale spelletjes, een woordzoeker, een hinkelspel, een kleurplaat, …

We nodigen zoveel mogelijke ouders, leerkrachten, brandweermensen, … aan om er met hun kinderen mee aan de slag te gaan.

Al het kindermateriaal vind je op de Kids Corner van de website www.speelnietmetvuur.be.

14-daagse van de Veiligheid in de hulpverleningszones

Tijdens de 14-daagse zelf zijn er tal van kazernes die hun deuren openzetten en zo meewerken aan de sensibiliseringscampagne. Een lijst van de opendeurdagen vind je als bijlage.

Meer info

FOD Binnenlandse Zaken – Algemene Directie Veiligheid en Preventie

Directie Brandpreventie

Tim Renders

0486 69 74 76

tim.renders [at] ibz.fgov.be

FOD Binnenlandse Zaken lanceert de 14-daagse van de Veiligheid 2016 met als thema “Elke seconde telt!