
Terugkeerbegeleider (m/v/x) voor het Repatriëringscentrum 127bis

Jobinhoud
Ben jij de begeleider die het verschil maakt in een uitdagende omgeving?
Voor het repatriëringscentrum 127bis zoekt Dienst Vreemdelingenzaken gemotiveerde terugkeerbegeleiders. In dit gesloten centrum verblijven vreemdelingen die wachten op hun gedwongen repatriëring. Een goede begeleiding van de bewoners tijdens dit terugkeertraject is cruciaal en daarin maak jij als terugkeerbegeleider het verschil!
Wat doe je als terugkeerbegeleider in een gesloten centrum?
- Je bent verantwoordelijk voor de individuele begeleiding en het welzijn van de bewoners, waarbij je hen ondersteunt in deze uitdagende situatie.
- Je fungeert als het aanspreekpunt voor juridische en administratieve vragen, en zorgt ervoor dat bewoners goed geïnformeerd zijn.
- Je gaat in gesprek met de bewoners, beantwoordt hun vragen en verduidelijkt wat hen te wachten staat tijdens hun terugkeertraject.
- Je speelt een sleutelrol als contactpersoon voor zowel de bewoners als de administratieve diensten van Dienst Vreemdelingenzaken, alsook voor verschillende externe instanties (advocaten, gemeenten, OCMW’s, enz.).
- Je houdt bewoners regelmatig op de hoogte van de voortgang van hun dossier en motiveert hen om de nodige stappen te zetten in het terugkeertraject.
- Je volgt de bewonersdossiers nauwgezet op en signaleert eventuele problemen en risico’s, zodat je tijdig kunt inspelen op uitdagingen.
In het centrum werk je nauw samen met het veiligheidspersoneel, psychologen, verplegers, groepsbegeleiders, ... Als één team zorgen jullie voor de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid en veiligheid van de bewoners van verblijf tot vertrek.
Dienst Vreemdelingenzaken zet in op een humaan en rechtvaardig migratiebeleid. Wil jij hier als terugkeerbegeleider graag aan meewerken? Solliciteer dan nu!
Heb je vragen over de jobinhoud?
Je vindt onze contactgegevens in de rubriek "meer info - contactpersonen".
Werkgever
Er zijn 4 vacante plaatsen in het repatriëringscentrum 127bis te Steenokkerzeel (Tervuursesteenweg 300, 1820 Steenokkerzeel)
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) beheert de migratiestromen in samenwerking met verschillende partners, zoals o.a. het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, politie, Justitie, enz.
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de uitvoering van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
DVZ stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor een verplichte verwijdering van het grondgebied.
De gesloten centra van DVZ hebben binnen dit kader van het vreemdelingenbeleid als specifieke opdracht vreemdelingen vast te houden met het oog op hun eventuele verwijdering. In afwachting van de terugkeer, vangt DVZ vreemdelingen op in de gesloten centra of woonunits. Hier verlenen zij de bewoners opvang, psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de fundamentele menselijke waarden zoals veiligheid, privacy, gezondheid, religieuze beleving en persoonlijke ontwikkeling. De centra vormen zo een sterk gegeven in de strijd tegen illegale immigratie.
Momenteel werken ongeveer duizend personeelsleden voor de centrale diensten in Brussel en nog eens een duizendtal personeelsleden zijn tewerkgesteld bij de gesloten centra te Brugge, Steenokkerzeel, Merksplas, Holsbeek, Vottem en Zaventem.
Sedert augustus 2022 is het opvangcentrum Zaventem operationeel. Aan dit centrum worden enkel asielzoekers toegewezen bij wie de DVZ een Eurodac 1 – hit heeft vastgesteld. De Eurodac 1 – hit wijst op een eerder asielverzoek in een andere Europese lidstaat. In dit centrum wordt alle expertise van DVZ en Fedasil samengebracht. Het beheer van dit centrum valt onder de Dienst Vreemdelingenzaken omdat zij instaan voor het opstarten van de dossiers richting terugkeer. Fedasil heeft een ondersteunende rol wat betreft logistiek en opvang in het kader van de opvangwet van 12 januari 2007.
Waarom werken bij de Dienst Vreemdelingenzaken?
Veiligheid, crisisbeheer, brand- en inbraakpreventie, beheer van het Rijksregister, organiseren van verkiezingen, uitreiken van identiteitskaarten, beheren van migratiestromen … FOD Binnenlandse Zaken doet het allemaal en nog veel meer.
Uw veiligheid, ons beroep. Als FOD Binnenlandse zaken creëren wij een veilige samenleving waar burgers initiatief durven nemen en verbinding zoeken met elkaar. Ook op de werkvloer streven wij naar een open organisatiecultuur waar jij als collega de ruimte krijgt om mee te denken of mee te beslissen, maar zeker ook om mee te doen.
Onze FOD telt meer dan zesduizend medewerkers verdeeld over de acht algemene directies (Civiele Veiligheid, Nationaal Crisiscentrum, Dienst Vreemdelingenzaken, Veiligheid & Preventie, Identiteit & Burgerzaken, Digitale Innovatie & Oplossingen, Personeel & Organisatie en Begroting & Beheerscontrole), de overkoepelende coördinatie- & ondersteuningsdiensten en de vier onafhankelijke diensten (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Federale diensten van de Gouverneurs).
Deelnemingsvoorwaarden
Jouw profiel:
- Je hebt een diploma van bachelor.
- Je bent klantgericht, werkt graag samen in team en hebt interesse in asiel en migratie.
- Er is geen ervaring vereist.
Een volledige beschrijving van de deelnemingsvoorwaarden en het functieprofiel kan je terugvinden in de functiebeschrijving.
Procedure
In het kort:
- We screenen jouw diploma.
- Je legt meerdere testen op computer af bij FOD BOSA in Brussel.
Opgelet! Als er weinig kandidaten zijn, zal deze stap niet georganiseerd worden. - Je legt een interview af met een gevalstudie bij Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel.
Een volledige beschrijving van de procedure kan je terugvinden in de volledige functiebeschrijving.
Solliciteren
Solliciteren? Vul je online-cv in en raadpleeg het volledige vacaturebericht om over alle nodige informatie te beschikken en je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Aanbod
Contract en graad
Je wordt aangeworven via een contract van onbepaalde duur als technisch deskundige (niveau B) met de bijhorende weddeschaal B1.
Loon
Minimum aanvangswedde: € 35.663,13 (bruto jaarsalaris, reeds aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen).
Via de salarissimulator kan je je bruto- en nettoloon berekenen door een aantal vragen te beantwoorden.
Premies
Bovenop het basisloon, worden onderstaande premies toegekend:
- Risicopremie: jaarlijkse toelage van 991,58 EUR, die wordt gedeeld door twaalf en maandelijks tegelijkertijd met de wedde vereffend.
- Premie voor onaangenaamheden: maandelijkse forfaitaire vergoeding van 24,79 EUR.
Voordelen
We bieden jou een boeiende job met impact op mens en maatschappij, met tal van voordelen:
- Goede balans tussen werk en privé
- glijdende werkuren in een 38-uren week
- mogelijkheid om in een stelsel van 36-urenweek te werken
- 26 dagen verlof + 12 recuperatiedagen (in een voltijds regime)
- Talrijke ontwikkelingsmogelijkheden
- uitgebreid opleidings- en leeraanbod (te volgen tijdens de werkuren)
- uitgebreide loopbaankansen
- Financiële voordelen
- voordelige hospitalisatieverzekering
- aanvullend pensioenplan (tweede pijler)
- gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer
- mogelijkheid om maaltijdcheques te krijgen
- mogelijkheid om een fietsvergoeding te krijgen
- voordelen en interessante aanbiedingen via Benefits@Work
- allerlei sociale voordelen
- gratis middagmaal in het centrumrestaurant
Ontdek alle informatie (extra premies en toelagen, ...) en voordelen over werken bij de federale overheid op de website van BOSA.
Qui contacter ?
Over de jobinhoud
-
Amandine VroomeAttaché selecties en rekruteringDienst Vreemdelingenzaken02/488.97.05