
Verpleegkundige voor het Centrum voor Illegalen Merksplas van Dienst Vreemdelingenzaken

Jobinhoud
Als verpleegkundige bij Dienst Vreemdelingenzaken zorg je voor de medische zorg van bewoners in een gesloten setting. Je werkt samen met een divers team en draagt bij aan veilige en kwalitatieve zorg. Klinkt dit als jouw uitdaging? Solliciteer vandaag nog!
Niet iedereen die in België aankomt, kan en mag blijven. Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor de gedwongen repatriëring. Zo houdt DVZ mensen zonder papieren of het recht op verblijf vast in één van hun gesloten centra in afwachting van hun terugkeer.
Binnen deze gesloten setting ben jij als verpleegkundige verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van onze bewoners. Samen met een team van o.a. collega-verpleegkundigen, artsen, psychologen, psychologisch assistenten, terugkeerbegeleiders, groepsbegeleiders en veiligheidsmedewerkers stel je alles in het werk om kwalitatief hoogstaande en veilige zorg te bieden.
Want mensen helpen, dat zit in je bloed. Als verpleegkundige beschik je over een gezonde dosis inlevingsvermogen en wil je ervoor zorgen dat onze bewoners altijd toegang hebben tot goede zorg.
Nieuwe bewoners zijn bij jou meteen in goede handen. Zo voer je een medische controle uit en bouw je van dag één een vertrouwensrelatie op. Jij biedt een luisterend oor en neemt de medische voorgeschiedenis onder de loep.
In je spreekuur behandel je diverse zorgvragen en kom je in contact met verschillende culturen. Jij geeft zorgadvies op maat, adviseert in welke situaties de patiënt opnieuw contact moet opnemen en wie moet worden doorverwezen naar de arts, specialist en/of collega’s.
Onder toezicht van een arts coördineer je de zorgverlening en sta je in voor het organiseren en toedienen van medische zorg. Je voert de voorgeschreven behandeling uit en volgt het ziekteverloop van patiënten nauwgezet op. Alles houd je mooi bij in het patiëntendossier.
Daarnaast sta je in voor de stocktelling en het bestellen van materialen en medicatie.
Een goede samenwerking met collega-verpleegkundigen en artsen ligt dus voor de hand, maar je onderhoudt ook goede contacten met de psychologische dienst, de groepsbegeleiders en de terugkeerbegeleiders. Je werkt ook nauw samen met het veiligheidspersoneel voor onder meer de correcte verdeling en toediening van medicatie, alsook voor tussenkomsten bij crisissituaties.
Als één team zorgen jullie voor de sociale, mentale en lichamelijke gezondheid en veiligheid van de bewoners.
Opgelet! Je werkt in dagdienst en om de 4 à 6 weken worden er 2 tot maximaal 3 uur weekendprestaties verwacht, dit kan ook op feestdagen of brugdagen zijn.
Deze functie houdt een rechtstreeks en zichtbaar contact met het publiek in. In dit geval vereist de regelgeving (artikels 7 en 8 van het Koninklijk Besluit van 2 oktober 1937) dat het personeelslid geen enkel zichtbaar teken van religieuze, filosofische, politieke of vakbondsovertuigingen draagt om de openbare dienst op een neutrale manier te vertegenwoordigen tijdens deze contacten.
Indien je voor jezelf nog een beter beeld van de functie wil vormen, ga dan via deze link naar een aantal getuigenissen van jouw toekomstige collega’s.
Heb je vragen over de jobinhoud?
Je vindt onze contactgegevens in de rubriek "meer info - contactpersonen".
Werkgever
Er is 1 vacante plaats bij het Centrum voor Illegalen Merksplas (Steenweg op Wortel 1A, 2330 Merksplas) bij Dienst Vreemdelingenzaken, FOD Binnenlandse Zaken.
Er wordt ook een wervingsreserve aangelegd voor het Repatriëringscentrum 127bis (Tervuursesteenweg 300, 1820 Steenokkerzeel) van Dienst Vreemdelingenzaken.
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) beheert de migratiestromen in samenwerking met verschillende partners, zoals o.a. het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, politie, Justitie, enz.
Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) staat in voor de uitvoering van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen.
DVZ stimuleert vrijwillige terugkeer, maar staat ook in voor een verplichte verwijdering van het grondgebied. De gesloten centra van DVZ hebben binnen dit kader van het vreemdelingenbeleid als specifieke opdracht vreemdelingen vast te houden met het oog op hun eventuele verwijdering. In afwachting van de terugkeer, vangt DVZ vreemdelingen op in de gesloten centra of woonunits. Hier verlenen zij de bewoners opvang, psychologische, medische en sociale begeleiding met respect voor de fundamentele menselijke waarden zoals veiligheid, privacy, gezondheid, religieuze beleving en persoonlijke ontwikkeling. De centra vormen hiermee een belangrijk gegeven in de strijd tegen de illegale immigratie.
Het Open Centrum te Zaventem (OCZ) vangt uitsluitend verzoekers om internationale bescherming op waarvoor DVZ heeft vastgesteld dat ze een voorgaand verzoek om internationale bescherming in een andere Europese lidstaat hebben ingediend. De bewoners verblijven gedurende hun Dublinprocedure in het centrum, met oog op hun terugkeer. In afwachting van de beslissing die door DVZ wordt genomen, hebben bewoners onder voorwaarden de mogelijkheid zich vrij buiten het centrum te verplaatsen.
Momenteel werken ongeveer 1000 personeelsleden voor de centrale diensten te Brussel en nog eens een 1000-tal personeelsleden zijn tewerkgesteld bij de gesloten centra te Brugge, Steenokkerzeel, Merksplas, Holsbeek, Vottem en het open centrum te Zaventem.
Meer informatie hierover en de wettelijke regelingen die hierop van toepassing zijn, vind je op de website van Dienst Vreemdelingenzaken (Immigration Office | IBZ). Bekijk ook het filmpje van DVZ.
Veiligheid, crisisbeheer, brand- en inbraakpreventie, beheer van het Rijksregister, organiseren van verkiezingen, uitreiken van identiteitskaarten, beheren van migratiestromen, … FOD Binnenlandse Zaken doet het allemaal en nog veel meer.
Uw veiligheid, ons beroep. Als FOD Binnenlandse Zaken creëren wij een veilige samenleving waar burgers initiatief durven nemen en verbinding zoeken met elkaar. Ook op de werkvloer streven wij naar een open organisatiecultuur waar jij als collega de ruimte krijgt om mee te denken of mee te beslissen, maar zeker ook om mee te doen.
Onze FOD telt meer dan zesduizend medewerkers verdeeld over zes algemene directies (Civiele Veiligheid, Nationaal Crisiscentrum, Dienst Vreemdelingenzaken, Veiligheid & Preventie, Digitale Innovatie & Oplossingen en Identiteit & Burgerzaken), de overkoepelende stafdirecties, coördinatie- & ondersteuningsdiensten en de vier onafhankelijke diensten (Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en de Federale diensten van de Gouverneurs).
Deelnemingsvoorwaarden
Jouw profiel:
- Je hebt een diploma van gegradueerde/professionele bachelor, HBO5 in de verpleegkunde of vroedkunde uitgereikt door een Belgische hogeschool na tenminste 3 jaar studie of gerechtigd zijn één van deze titels te voeren.
- Je hebt 1 jaar ervaring in het domein verpleegkundige verzorging.
- Je bent klantgericht.
- Je hebt interesse in de Asiel-en migratie problematiek.
- Een goede kennis van Frans en/of andere vreemde talen is een pluspunt.
Een volledige beschrijving van de deelnemingsvoorwaarden en het functieprofiel kan je terugvinden in de functiebeschrijving.
Procedure
In het kort:
- We screenen jouw diploma
- We screenen jouw ervaring
- Je legt een interview af met een gevalstudie bij Dienst Vreemdelingenzaken (Brussel of Merksplas)
Een volledige beschrijving van de procedure kan je terugvinden in de volledige functiebeschrijving.
Solliciteren
Solliciteren? Vul je online-cv in en raadpleeg het volledige vacaturebericht om over alle nodige informatie te beschikken en je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Qui contacter ?
Over de jobinhoud
Amandine Vroome
Selectieverantwoordelijke
Dienst Vreemdelingenzaken
02/488.97.05